Clinica Explora Suceava - Diagnostic
Bulevardul 1 Decembrie nr. 6 bl. 20 - Programari: 0755 655 655
Clinica InterCardioDiab Suceava - Intervențională
Strada Mihai Viteazu nr. 26A - Programari: 0742 633 424

Biopsia Pulmonara sub ghidaj CT

Când investigațiile imagistice ridică suspiciuni asupra unei leziuni dar nu pot identifica cu certitudine caracterul acesteia (malign / benign) atunci vine în ajutor examenul anatomopatologic.

Puncția biopsie percutană transtoracică pulmonară sub ghidaj CT trebuie luată in considerare atunci când: pacientul are mai multe tipuri de neoplasm, multipli noduli la un pacient fără istoric de malignitate, infiltrate focale persistente( fără rezultate la testele de laborator sau bronhoscopie), noduli solitari pe care CT nu-i consideră accesibili bronhoscopic sau masă hilară.

Complicațiile intervenției sunt foarte rare dar trebuie menționate, iar printre acestea se numără: pneumotoraxul, hemoptizia, infecția, hematomul subcutanat, hemotoraxul sau embolia gazoasă. Cazurile de deces reprezintă un procent mai mic de 0,15%. In general procedura decurge fără evenimente neplăcute.

Luând in considerare statisticile internaționale, puncția biopsie percutană transtoracică pulmonară ar trebui la leziunile >2cm să aibă o senzitivitate >85-95%, iar precizia materialului biopsiat sa fie >90%.

Ca și concluzie, puncția biopsie percutană transtoracică pulmonară este o pricedură minim invazivă, cu risc mic de complicații dar cu beneficii mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *