Clinica Explora Suceava
Bulevardul 1 Decembrie nr. 6 bl. 20 - Programari: 0755 655 655
Clinica InterCardioDiab Suceava
Strada Mihai Viteazu nr. 26A - Programari: 0742 633 424

Ce este screeningul?

Screeningul reprezintă metoda prin care o persoană este investigată, pentru a depista prezența cancerului de sân înainte ca această persoană să aibă simptome de cancer.

Screeningul ajută la depistarea precoce a cancerului înainte ca acesta să fie într-un stadiu avansat. În momentul în care este descoperit precoce țesutul tumoral, tratamentul este mult mai eficient și mai ușor de aplicat. Din momentul apariției simptomelor de cancer, sunt șanse mari ca celulele canceroase să se fi răspândit în întreg organismul.

În prezent, studiile în desfășurare își propun să depisteze care sunt persoanele predispuse către anumite tipuri de cancer. De asemenea, în aceste studii sunt investigați atât factorii de mediu cât și stilul de viață care pot declanșa cancerul de sân.

Aceste informații ajută medicul să stabilească categoria persoanelor care trebuie să participe la screening precum și tipul de screening care trebuie folosit și frecvența cu care acest screening trebuie efectuat.

În cazul în care medicul recomandă efectuarea unui test screening pentru cancerul de sân, este foarte important ca persoana supusă screeningului, să înțeleagă faptul că medicul recomandă acest screening fără a considera că persoana respectivă are cancer. Testele de screening se efectuează la persoanele care nu au simptome de cancer. Daca rezultatul la testele de screening nu este în limite normale, sunt necesare teste suplimentare, pentru a determina daca persoana are sau nu cancer. Aceste teste suplimentare se numesc teste diagnostice.

 

Care este rolul medicului de familie în screeningul cancerului de sân?

Medicul de familie este primul pas în evaluarea sanologica. Acesta va examina sânul și va recomanda investigații ulterioare. O femeie trebuie să se adreseze medicului de familie o dată pe an pentru o evaluare generală. În acel moment, medicul de familie îi va indica un set de analize generale: de sânge, urinare, un screening de cancer de col uterin, o evaluare sanologica, o ecografie sau o mamografie, în funcție de vârsta, dar și alte investigații în funcție de simptomele pe care le are. Astfel, rolul medicului de familie este extrem de important pentru că el trebuie să stabilească protocolul de urmărire a sânului, atât la o pacientă tânără, cât și la o pacientă trecută de 40 de ani sau la o femeie în vârsta. Medicul de familie poate să dea trimitere pentru mamografie și ecografie în regim gratuit femeilor la care poate să aprecieze palpator existența unei formațiuni sau la care dorește să facă screening. În zonele urbane, ca urmare a unui grad de instruire superior, femeile se adresează mult mai des medicului, prevenind astfel apariția cancerului sau diagnosticarea sa precoce. Din păcate, în mediul rural, adresabilitatea la medicul de familie este mult redusă, iar ca urmare a acestui fapt, ponderea cancerului de sân la aceste femei este mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *