Unde ne găsești
B-dul Ion Mihalache 98, București
Programări prin telefon
+ (40) 787 327 944
Orarul nostru
L - V: 8.00 - 20.00; S: 9.00 - 14.00

Ecografia Tiroidiana 

Tiroida reprezintă cea mai mare glandă endocrină, este in formă de fluture, situată la nivelul gâtului, în zona cervicală anterioară, între mușchii sternocleidomastoidieni, fiind alcătuită din doi lobi situați de fiecare parte a traheii, uniți printr-o punte mica de țesut numita istm, care cântărește aproximativ 15-25 g.

Are un rol important în funcționarea echilibrată și dezvoltarea organismului, este responsabilă de secreția a doi hormoni: triiodotironina (T3) care acționează mai rapid și este mai activ din punct de vedere metabolic și tiroxina (T4), denumirea acestora venind de la prezența a 3, respectiv 4 atomi de iod.

Secretarea hormonilor tiroidieni este controlată de TSH sau tirotropina (un alt hormon), fiind eliberat de hipofiza anterioară. La rândul ei, tirotropina este stimulată de TRH , secretat de hipotalamus.
Tiroida nu lucrează solitar și nu este autonomă în organism, de aceea este un întreg sistem de reglare între encefal, hipofiza și tiroidă (mecanism de feed-back).

De ce se face ecografia tiroidei?

Identificarea problemelor de tiroidă cât mai rapid este favorizată de ecografie, care certifică clar și ușor daca sunt modificări în structura glandei (chisturi, inflamație, noduli, hipertrofie).
Aceasta investigație durează între 15-20 minute, nu este necesară niciun fel de pregătire specială, pacientul poate bea, mânca, poate lua medicamentele în mod normal.
Este bine de știut ca ecografia de tiroida nu prezintă riscuri, poate fi repetata ori de cate ori este nevoie, nu este invazivă, este nedureroasă regiunii gâtului, nu radiază, se folosește pentru diagnosticarea gușilor nodulare, adenopatiilor, diferențierea dintre gușa și țesutul adipos sau muscular.

Hipertiroidismul (exces de funcție) sau hipotiroidismul (prin carență) sunt dereglări ale tiroidei.
Simptomele hipotiroidiei sunt: creșterea in greutate, lipsa poftei de mâncare, constipație, dureri musculare și articulare, piele uscată, somnolență, gândire și vorbire lentă.
Cauzele hipotiroidiei: inflamație cauzată de sistemul imunitar (tiroidită autoimună / Hashimoto); în urma tratamentului cu iod radioactiv, în cazul gușii sau a altor boli ale tiroidei, se distrug prea multe celule (foliculi tiroidieni), în urma unei intervenții chirurgicale parțiale, partea de glandă rămasa nu produce suficienți hormoni tiroidieni.
Hipertiroidismul (excesul de hormoni tiroidieni) apare atunci când glanda tiroidă secretă o cantitate mai mare de hormoni tiroidieni, evoluând rapid și agresiv.
Simptomele hipertiroidismului: nervozitate, transpirație abundenta, tahicardie.
Cauzele hipertiroidiei: printre factorii de risc ai acestei afecțiuni se numără sexul (este întâlnită în special la femei), vârsta (se întâlnește cu o frecvență mai mare la persoanele adulte), factorul ereditar (în boala Basedow), factori neuropsihici (stresul).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *